Thursday, March 1, 2012

Полугодишно предлог  мени за здрава храна за учениците од дневен престој во ООУ.Јан А. Коменски-Скопје

Појадок:
·        1 ден:Сок од природно цедено овошје ,а потоа лепче со путер и мармалад
·        2 ден:Овошје по избор(сезонско), а потоа кифли со чај
·        3 ден:Овошје по избор(сезонско),а потоа проја со 0,5 l јогурт
·        4 ден :Сок од свежо цедено овошје,а потоа палента .
·        5 ден: Овошје по избор (сезонско), а потоа лепче со путер и мед со чај


Ужина:
Ужината секој ден е иста,се јаде разноврсно сезонско овошје.


Ручек:


1 ДЕН

Риба(морска) и месо(телешко,јагнешко,јарешко или свинско) со свежа салата (сезонска) + чорба од зеленчук(чорбата е секој ден од брокула,карфиол,пашканат,морков,без фиде и компири).

.2ДЕН

Ориз (спремен како тавче ,сарма од лозов лист или посна сарма) ,грав + лепче  по избор со свежа салата + чорба од зеленчуци.

3ДЕН

Компир и грав (тавче) + по избор лепче  со свежа салата со зеленчук + чорба од зеленчуци.


4ДЕН

Месо и риба  со свежа салата +чорба од зеленчуци.


5ДЕН


 Грашок и боранија или турлитава од зеленчуци со компир+ по избор лепче со свежа салата + чорба од зеленчуци.

СОВЕТИ:


  1.  ЦЕЛАТА ХРАНА СЕ ПОДГОТВУВА ИСКЛУЧИВО СО МАСЛИНОВО МАСЛО,КАКО ЗА САЛАТИТЕ ТАКА И ЗА ГОТВЕЊЕТО.


2.   Како додатоци на секое јадење може да се додаде задушени зеленчуци(брокула,прокељ,карфиол,..)

3.    Свежите салатаи треба да се што побогати и што поразноврсни(дајкон,целер,бела трупка,пиперки,домати,....)

4.   Секое сезонско овошје доаѓа во предвид.

Состојки за базата за готвење:

-         маслиново масло 
-кромид
-домат
-морков
-пиперка
-сол и зачини
-вода
 

На крајот на готвењето може да се додаде лук и магданос.

Во изработката на менито  несебично ни помогна нашата родителка  нутриционист Тања Турунџиева за што сме и многу благодарни.



Координатор на проектот
Олимпија Јовческа


No comments:

Post a Comment