Полугодишно предлог мени за здрава храна за учениците од дневен престој во ООУ.Јан А. Коменски-Скопје
Појадок:
· 1 ден:Сок од природно цедено овошје ,а потоа лепче со путер и мармалад
· 2 ден:Овошје по избор(сезонско), а потоа кифли со чај
· 3 ден:Овошје по избор(сезонско),а потоа проја со 0,5 l јогурт
· 4 ден :Сок од свежо цедено овошје,а потоа палента .
· 5 ден: Овошје по избор (сезонско), а потоа лепче со путер и мед со чај
Ужина:
Ужината секој ден е иста,се јаде разноврсно сезонско овошје.
Ручек:
1 ДЕН
Риба(морска) и месо(телешко,јагнешко,јарешко или свинско) со свежа салата (сезонска) + чорба од зеленчук(чорбата е секој ден од брокула,карфиол,пашканат,морков,без фиде и компири).
.2ДЕН
Ориз (спремен како тавче ,сарма од лозов лист или посна сарма) ,грав + лепче по избор со свежа салата + чорба од зеленчуци.
3ДЕН
Компир и грав (тавче) + по избор лепче со свежа салата со зеленчук + чорба од зеленчуци.
4ДЕН
Месо и риба со свежа салата +чорба од зеленчуци.
5ДЕН
Грашок и боранија или турлитава од зеленчуци со компир+ по избор лепче со свежа салата + чорба од зеленчуци.
СОВЕТИ:
1. ЦЕЛАТА ХРАНА СЕ ПОДГОТВУВА ИСКЛУЧИВО СО МАСЛИНОВО МАСЛО,КАКО ЗА САЛАТИТЕ ТАКА И ЗА ГОТВЕЊЕТО.
2. Како додатоци на секое јадење може да се додаде задушени зеленчуци(брокула,прокељ,карфиол,..)
3. Свежите салатаи треба да се што побогати и што поразноврсни(дајкон,целер,бела трупка,пиперки,домати,....)
4. Секое сезонско овошје доаѓа во предвид.
Состојки за базата за готвење:
- маслиново масло
-кромид
-домат
-морков
-пиперка
-сол и зачини
-вода
-кромид
-домат
-морков
-пиперка
-сол и зачини
-вода
На крајот на готвењето може да се додаде лук и магданос.
Во изработката на менито несебично ни помогна нашата родителка нутриционист Тања Турунџиева за што сме и многу благодарни.
Координатор на проектот
Олимпија Јовческа
No comments:
Post a Comment